Ziyaret, konaklama ve tur gibi turizm alanlarında; hiçbir hayvansal menşeli (Balıklar ve eklem bacaklılar dahil) hammadde/yarı mamul kullanılmadan üretilen ve ayrıca hayvanlar üzerinde test edilmeyen ve hayvanlara zulmün bulunmadığı ürün ve hizmetlerin, NSO-NAP 7 Vegan Standardı gereklerince uygunluğunun tescil edildiği, test, muayene ve kontrol odaklı sertifikaya “Turizm Vegan Sertifikası” denir.
Veganlık; sadece hayvansal ürünleri tüketmemekle ilgili bir seçim olmamakla beraber bir yaşam tarzı, bir felsefe olarak hayatının her alanında bu tarzı uygulamaları ile de ilgilidir. Gezi planları, ziyaret mekanları ve kaldıkları konaklama tesisleri açısından da yaptıkları seçimler de Vegan Turizmin yaşam tarzlarına dahil olduğunu göstermektedir.
Uluslararası analiz ve araştırmalara göre; Dünya nüfusunun 2/3’ sinden fazlası bir ürün veya hizmetin, etik, adil, çevre dostu ve sosyal sorumluluk taşıması gerektiği düşüncesini ortaya çıkarmıştır. Bu sonuçlarda; Vegan Turizm Uygulamaları’ nın tüketicileri yaşam şekillerine verdiği önemin giderek arttığı görülmektedir.
Otel odası giriş kartından, yatak, çarşaf, havlu, mobilya, iş kıyafetleri, halılar, ekipmanlarından menü kabına kadar her şeyin vegan ürünlerden yapıldığı ve insan kaynaklarının Vegan bilgi ve saygısına sahip olduğu bitki bazlı turizm konaklama tesisine “Vegan Otel” denir.
Vegan Otellerin, NSO-NAP 7 Standardı gereklerince muayene ve kontrole tabi tutulmaları sonucu elde edilen uygunluğa verilen sertifikaya da “Vegan Otel Sertifikası” denir.
Virüs pandemileri gibi sağlık ihtiyaçlarının ön plana çıkması nedeniyle global olarak Tüketicilerin algılarında bir değişiklik olduğu ve birçok insanın artık vegan beslenme gibi daha sorumlu seçimler yaptığını ortaya çıkmıştır.
Pandemi ve iklim değişiklikleri, bitkisel ve doğal yaşam tercihini hızlandırmıştır. Hızla değişen bu tercihler için diyetler ve hayvansal tüketim alışkanlıklarının azalması ya da ortadan kalkmasını sağlayarak daha yaşanabilir bir yerküre oluşturma düşünceleri fazlaca tartışılmaktadır.
Turizm sektörünün bitkisel yaşam tercihinde kullanılan mobil uygulamalar ile vegan mekanlara ve restoranlara ulaşım çok kolay olmaktadır. Farklı bir alternatif olarak bazı mobil uygulama platformları, dünya ülkelerinin hemen hemen yarısına tekabül eden sayıda ülkelerde; vegan turistler ile ev sahiplerinin evini paylaşarak yapılmaktadır. Bu sayede vegan turistler, hayvan ürünleri girmeyen mutfaklar ile kendi yemeklerini hazırlayarak konaklama yapabilmektedir.
Tur operatörleri Vegan Turizm Pazarının Önemi’ ni anlamış ve sektörde ilk yararlanıcılar ve kazanç sağlayanlar olmuştur. Vegan beslenme ve yaşam vadeden tatil programları destinasyonlarını da giderek artırmaktadırlar.
Sonuç olarak; Veganlık, Turizm Sektörü’ nde göz ardı edilmemesi gereken bir alandır. Turizm Sektörü’ nün de VEGAN TURİZM TRENDİ’ ne kendini hazırlaması ve ayak uydurması gereklidir. Turizm Sektörü şayet gelişen ve değişen tüketici alışkanlıklarına veya tarzlarına ayak uyduramaz ise karşılaşacağı zarar büyük olacaktır. Tüm veriler de bunu desteklemektedir.