Hayvansal ürünlerin yaşamın her alanından çıkarıldığı, Vejetaryen kültürün bir çeşidi ya da kategorisi olan yaşam kültürüne “Vegan” ya da “Veganlık” denir.
Elsie Shrigley ve Donald Watson adlı kişiler tarafından 1944 yılında; Vejetaryen kelimesinden türetildiği belirtilmektedir. Ayrıca diğer bir tanımlamada ise; “İnsanların yaşam ve beslenme alanlarında ana unsuru eti tercihlerinden çıkartıp ana beslenmesi yapısını bitkisel gıda ve bitkisel ürünlerle karşılama yaklaşımlarına “VEGAN” ya da “VEGANLIK” denilmektedir”.
“Vegan: Nihai ürünün hayvansal hiçbir gıda veya gıda dışı bileşen içermemesi ve herhangi bir üretim ve işleme aşamasında da hayvansal içerik kullanılmadığı veya besinlerle tamamlanmadığı veya gıda dışı hayvansal ürünlerin kullanılmadığı ürünlerdir.” (Kaynak: NSO-NAP 7 Vegan Vejetaryen Standardı Madde 1.1)
Pisagor: "İnsan diğer varlıkların acımasız yok edicisi olduğu sürece sağlık ya da barış nedir bilmeyecektir.”
sözünü söylemiştir.
Veganların beslenme tercihleri farklı inanışlara göre de farklılaşmaktadır. Bu durum için; sadece sebze, meyve, tahıl ve kuru baklagiller ile beslenme yer alırken, bazı Vegan grupları da sadece tahıl ürünleriyle beslenme yapısı oluşturmaktadır. Günümüzde farklı beslenme alternatifleri olmakla beraber genellikle benzer özellikleri ile gruplandırılan bu kültürde sadece meyve ve meyve sayılan sebzelerle beslenen Veganlar mevcuttur.
Bahsi geçen sektörlerde vegan ürünler gelişerek çoğalmaktadır.
Vegan Belgesi / Sertifikası bu tür tüketiciyi cezbetmektedir.