Vejetaryen Nedir ?

Vejetaryen kelimesinin köken olarak araştırıldığında Latince “Vegetus” kelimesinde geldiği anlaşılmaktadır. 1842 yılından itibaren ortaya çıkan sözlük anlamına bakıldığında; canlı, sağlıklı, hayat dolu anlamındadır.

Hayvan menşeli birincil besin maddeleri olan et ve et ürünlerinin tüketilmediği ancak bunların harici diğer süt, tavuk, balık, yumurta, bal, ipek vb. gibi hayvansal ürünlerin ve bunların da değişik alternatifleri ile tekli ya da çoklu olarak tüketildiği beslenme türüne veya bu türde beslenen kişilere “Vejetaryen” denir.

Vejetaryen: Nihai ürün kesim ve katledilmiş ürünü (kırmızı et ve işlenmiş kırmızı et ürünleri) içermeyen ancak diğer hayvansal ürünleri tamamen yada kısmen bir üretim ve işleme aşamasında kullandığı ürünlerdir.” (Kaynak: NSO-NAP 7 Vegan Vejetaryen Standardı Madde 1.2)

Vejetaryenler, kırmızı et ve kırmızı et ürünleri harici diğer hayvansal ürünler ile beslenir ve yaşamlarında da bu ürünleri kullanırlar.

Tarım ürünlerinde; GDO içerikli ürünleri ve diğer tüketim ürünlerinde de kanserojen, hastalık yapıcı, kirletici, geri dönüşümsüz, dinen sakıncalı vb. tehlikeli veya şüpheli ürünleri de tüketmemeye çalışırlar.

Vejetaryen kültürünü özümsemeye ve bu felsefeyi yaşamaya da “Vejetaryenlik” denir.

Thomas Edison; “Vejetaryenlik, vücut sağlığı ve canlılığı üzerinde olduğu kadar zihin ve zihin faaliyetleri üzerinde de güçlü bir etkiye sahiptir. Diğer canlılara zarar vermeyi sonlandırmadıkça bizler, canavar ruhlularız.”

Vejetaryenlik Kategorileri Nelerdir?

1- Pesketeryan

Süt, süt ürünleri, yumurta ve balık yiyen kategoridir. Gıda dışı hayvansal ürün tüketimi vardır.

2- Semi-Vejetaryen

Süt, süt ürünleri, bal, yumurta, tavuk ve balık yiyen kategoridir. Gıda dışı hayvansal ürün tüketimi vardır.

3- Lakto-Ovo Vejetaryen

Süt, süt ürünleri ve yumurta yiyebilen kategoridir. Gıda dışı hayvansal ürün tüketimi vardır.

4- Lakto Vejetaryenler

Kırmızı et ve kırmızı et ürünleri ile beraber yumurta tüketimi de yoktur. Süt ve süt ürünleri yiyebilen kategoridir. Gıda dışı hayvansal ürün tüketimi vardır.

5- Ovo Vejetaryenler

Süt ve süt ürünlerini asla yemeyen ve yumurta yiyebilen kategoridir.

6- Fruteryan

Bazı tahıllarla beraber meyve tüketen kategoridir. Gıda dışı hayvansal ürün tüketimi vardır.

7- Vegan

Hayvansal kaynaklı her türlü et ve et ürünleri, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdaları ve hayvansal gıda dışı diğer ürünleri de asla tüketmeyen ve kullanmayan kategoridir. En sert yaşanılan ve en çok tercih edilen ayırt edici türdür. En çok tercih edilen sertifika türü olan “Vegan Sertifikası”, bu tür tüketici talebinden kaynaklanmaktadır.

Cruelty Free Sertifikası Almak İster misiniz?

Vegan Belgesi alan müşterilerimize “Uygun Fiyat” Avantajı sunuyoruz…