Tekstil ürünlerinin Hayvansal içerik (Balıklar ve eklem bacaklılar dahil) kullanılmadan, hayvan test ve zulüm uygulamalarının yapılmadığının NSO-NAP 7 Standardı gereklerince tescili olan sertifika türüne “Tekstil Vegan Sertifikası” denir.
Tekstil amaçlı olarak milyarlarca hayvan; ev, yaşam, halı, giyim, dekorasyon, mutfak, banyo, tekstil aksesuarları vb. tekstil ürünleri için katlediliyor ya da acı çekiyor.
Günümüzde insanoğlunun konforu için, tüyleri, kürkleri ve özgürlükleri ellerinden alınarak kafeslerde ömrünün sonu bekletilen, soğuk ortamlarda bırakılan, pis ve kötü şartlarda acı çektirilen, elektrik, şok, gaz, dehidrasyon, dayak gibi türlü işkenceye maruz bırakılan ve öldürülen hayvanlardan tekstil ürünleri üretilmektedir. Kazlardan tüy, koyunlardan yün, keçilerden kıl, kaşmir ve tiftik, ipek böceğinden ipek, hayvan türlerinden mukavemet artırıcı hayvansal yağ, kemik tozları ve hayvansal katkılar; insanoğlunun hunharca ihtiyacı olan tüm gereklilikleri hayvan hakları ihlal edilerek insanlığın hizmetine sunulmaktadır. Tüm bu ihtiyaçlar ve uygulamalar ile hayvanların adil yaşam hakları ellerinden alınmakta ve zulme maruz kalmaktadırlar.
Vegan Sertifikası ve NSO-NAP 7 Vegan Standardı uygulamaları ile artık hayvansal kaynaklı tekstil hammaddeleri kullanımı geride bırakılacaktır. Tekstil endüstrisinde yapılan araştırmalarda, hayvanlara yapılan zulüm ve istismarlar ortaya konmuştur. Tekstil ve yaygın kullanımın olduğu Moda dünyası bu istismara ve haksızlıklara duyarsız kalmamalı, hayvan haklarına saygı gösteren uygulamalara hayata geçirmek için azami özeni göstermelidirler. Günümüzdeki Teknolojik gelişimeler sayesinde alternatif hammaddelerin karşılanması da fazlası ile mümkün olmuştur.
Ayrıca, üreticiyi bu üretime zorlayan Tüketicilerde; en az onlar kadar vebal altında bulunmaktadırlar. Yastık, kumaş ve kürk gibi birçok çeşit ürün talebi arzı tetiklemekte ve zulmün boyutunu artırmaktadır.
Son yıllarda gelişen VEGAN BİLİNCİ ile artık Tüketiciler, merhametli, vicdanlı, adil ve sürdürülebilir vegan ürünleri tercih ederek çevre hassasiyetlerini de gözetmektedirler.
Hayvansal üretimin diğer büyük dezavantajları da yerküremizin iklim değişikliğine maruz kalması, Karbon-di-Oksit Salınımı, arazi tahribatı, toprak ve su kirliliğine katkıda bulunmasıdır.
Dijital çağda Tekstil sektöründeki teknolojik gelişmeler ile yerküre kaynak dostu, sentetik vegan hammaddeleri, hayvansal türevlerinden farklı olmamakla birlikte onlardan üstün özellikler sağlıyor. Keten, Kenevir, Yosun, Mantar, Patates, Soya, Bambu, plastik polimerleri ve diğer hayvan içermeyen malzemeler tercih edilerek üretilen tekstil ürünleri ve aksesuarları yapılabilmektedir.